Kiekjeskist - historische foto's stimuleren geheugen

Gepubliceerd op: 30 maart 2022 17:23

Erfgoed ’s-Hertogenbosch en Huis73 presenteerden op 29 maart de ‘Kiekjeskist’ voor mensen met beginnende dementie.

De Kiekjeskist krijgt een plek in het Geheugenhuis en bevat een selectie foto’s van ’s-Hertogenbosch van vroeger om het geheugen te prikkelen. Door de afbeeldingen uit de collectie van Erfgoed ’s-Hertogenbosch te bekijken, kunnen partner of kinderen prettige herinneringen losmaken. 

Voor mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden vaak het eerst weg. Maar ze herinneren nog wel details uit vroegere jaren. Herinneringen uit de jeugd en jongvolwassenheid zijn dan ook een mooi vertrekpunt om contact te maken met mensen met dementie. 

Historische foto’s 
De Kiekjeskist bevat meer dan vijftig historische foto’s uit de collectie van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. De foto’s komen uit de periode van de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het zijn foto’s van het oude ’s-Hertogenbosch die uitnodigen tot gesprekken met elkaar. Zoals bijvoorbeeld van oude buurten, gebouwen, een belangrijke gebeurtenis of een sportief of feestelijk evenement. 

De Kiekjeskist kan in het Geheugenhuis worden gebruikt met bezoekers en familie. Het is een middel om met elkaar mooie en plezierige momenten te beleven. Mensen met dementie vinden het prettig om bekende beelden te zien en om daarover te praten. Het geeft zelfvertrouwen als ze worden aangesproken op de dingen die ze nog wél weten en kunnen. Voor de mantelzorgers zijn deze ontspannen contactmomenten ook heel bijzonder. 

Over het Geheugenhuis 
Als je ouder wordt kan je (in je omgeving) te maken krijgen met geheugenproblemen of beginnende dementie. Deze mensen ondersteunen we graag met informatie en activiteiten. Het Geheugenhuis bij Huis73 biedt een laagdrempelige inloop voor ontmoeting, informatie en activiteiten aan mensen met beginnende geheugenproblemen.

Kijk voor meer informatie