We zijn overgegaan op een nieuw landelijk inlogsysteem. Je hebt daarover een mail ontvangen en het enige dat je hoeft te doen is opnieuw inloggen.

Heb je vragen of kom je er niet uit? Kijk dan bij de veelgestelde vragen. Of neem contact met ons op via info@huis73.nl of 073-680 2900 (tijdens kantoortijden). 

Lees meer 

Vragen en antwoorden

Huis73 aan de Hinthamerstraat gaat verbouwen! Daarom verhuist de bibliotheek in Den Bosch tijdelijk naar een andere plek.

Tijdelijke locatie Bibliotheek Den Bosch

Op maandag 4 maart opent de bibliotheek op een tijdelijke locatie: de oude Militaire Rijbaan op Hekellaan 2. Op een steenworp afstand van de Hinthamerstraat. Zo blijft de bibliotheek een plek in de binnenstad waar je elkaar ontmoet, waar je je ontwikkelt, waar een ruime boekencollectie aanwezig is, waar je kunt studeren, werken of waar je een krantje leest onder het genot van een kop koffie. 

Het pand aan Hinthamerstraat 74 blijft voorlopig open voor cursussen, om te studeren en je kunt er terecht voor horeca.

Waarom verbouwen?

Er is onderhoud nodig aan de historische panden van de Hinthamerstraat, we verduurzamen en combineren onze dienstverlening slimmer en creatiever. Zo wordt Huis73 nog meer een plek voor écht iedereen. Wil je meer weten over de verbouwing van Huis73 aan de Hinthamerstraat? Kijk dan op www.bouwmeeaanhuis73.nl. 

 

VRAGEN & ANTWOORDEN TIJDELIJKE BIBLIOTHEEKLOCATIE

Waar gaat de bibliotheek in de tussentijd naartoe?

De verbouwing van Huis73 aan de Hinthamerstraat duurt tot medio 2026. Omdat het openhouden van de bibliotheek aan de Hinthamerstraat tijdens de verbouwing geen optie is, verhuist de bibliotheek tijdelijk naar de Militaire Rijbaan aan Hekellaan 2 in Den Bosch. 

Hoe lang blijft de bibliotheek op de tijdelijke locatie aan de Hekellaan gevestigd?

Naar verwachting gaat de verbouwing aan de Hinthamerstraat ruim twee jaar duren. Dat betekent dat de bibliotheek in elk geval tot medio 2026 aan de Hekellaan gevestigd is.

Wat worden de openingstijden van de bibliotheek aan de Hekellaan?

De bibliotheek is op die locatie van maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 – 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur.

Gaan alle boeken mee naar de bibliotheek aan de Hekellaan?

Alle jeugdboeken en romans voor volwassenen gaan mee. We hebben op de tijdelijke locatie wat minder ruimte dan aan de Hinthamerstraat. Dat betekent dat een deel van onze informatieve boeken opgeslagen zijn in een magazijn. Deze boeken kun je wel reserveren.

Ik volg een cursus, les of een (wekelijkse) activiteit bij Huis73 die normaal altijd plaatsvindt op Hinthamerstraat 72. Gaat deze vanaf het moment dat de bibliotheek aan de Hekellaan opengaat daar plaatsvinden?

Deels. We hebben minder ruimte tot onze beschikking op onze tijdelijke locatie aan de Hekellaan en moeten creatief omgaan met de ruimte. Dat betekent dat we niet al onze activiteiten daar kunnen laten plaatsvinden. Voor de meest actuele informatie raadpleeg de agenda van Huis73: huis73.op-shop.nl of
vraag je docent/contactpersoon.

Is de tijdelijke locatie rolstoeltoegankelijk?

Deels. Het grootste gedeelte van de dienstverlening en de collectie bevindt zich op de begane grond, die is volledig rolstoeltoegankelijk. Er is geen personenlift aanwezig in het gebouw. Dienstverlening die op de eerste verdieping plaatsvindt is daardoor helaas niet rolstoeltoegankelijk (zoals studieplekken, young adult collectie).

Kan ik mijn fiets gemakkelijk stallen aan de Hekellaan?

Ja. Er worden fietsenrekken geplaatst aan de zijkant van het gebouw.

Kan ik mijn auto parkeren aan de Hekellaan?

De dichtstbijzijnde mogelijkheid om je auto te parkeren is in de parkeergarage Sint Jan. Vanaf daar is het twee minuten lopen naar de bibliotheek aan de Hekellaan.

Zijn er studie- en werkplekken beschikbaar aan de Hekellaan?

Ja, er zijn ca. 60 studie- en werkplekken beschikbaar op de tijdelijke locatie aan de Hekellaan.

Is er gratis Wifi aan de Hekellaan?

Ja. Net als op de Hinthamerstraat bieden we een veilige en gratis Wifi verbinding aan via Public Roam. Als je al gebruik maakt van de gratis Wifi van Huis73 hoef je niets te doen. Meer over Public Roam bij Huis73.

Kan ik nog een ruimte huren bij de Bibliotheek/ Huis73?

Ja, dat kan op al onze locaties in de stad: Hekellaan, Sint Jorisstraat 131, Hinthamerstraat 74 en de Bank van Leening. Neem daarvoor contact op met
reserveringen@huis73.nl of 073-680 29 00.

VRAGEN & ANTWOORDEN OVER DE VERBOUWING VAN HUIS73

Waarom is er een verbouwing nodig?

Dat heeft drie redenen:

1. Er is bouwkundig onderhoud nodig aan een deel van de gebouwen. Het gebouw op nr. 72 is flink verouderd (als het regent moeten we emmers neerzetten). Daarnaast zijn technische installaties verouderd.

2. Verduurzaming van de panden zodat de Co2 uitstoot vermindert. Zo gaan we onder andere van energielabel F naar A++ en krijgen we zonnepanelen.

3. Met slimme en creatieve combinaties van onze dienstverlening kan Huis73 nóg meer gebruikt worden door echt iedereen in de stad.

Wanneer zijn de panden voor het laatst verbouwd?

Het pand op nr. 74 (voorheen Muzerije) is in 2009 vernieuwd en daar zijn dan ook niet zo veel grootschalige ingrepen nodig. De focus qua verbouwen en verduurzamen ligt met name op de bibliotheekkant én op het samenvoegen van verschillende functies en intergratie van de dienstverlening. Het piramidevormige dak is begin jaren '70 op de binnenplaats gebouwd. De bibliotheek is voor het laatst in 2005 deels opnieuw ingericht. Toen zijn met beperkte financiële middelen het biebplein, de jeugdafdeling, afdeling Informatie, de Leeszaal en Studiezaal opgeknapt. 

Waaraan wordt de investering besteed?

Een deel is bestemd voor technisch onderhoud en verduurzaming. De rest is voor de slimme en creatieve integratie van onze diensten.

‍Er is toch net een doorgang gekomen tussen de twee panden?

De doorgang tussen de twee gebouwen was inderdaad het startsein van de ‘eenwording’ van onze panden, een logische eerste stap na de fusie in 2019. We merken dat de doorgang nu al veel oplevert, mensen kunnen nu gebruik maken van de voordelen van beide gebouwen. Nu is het tijd om echt één te worden. Dat gebeurt onder andere door middel van het realiseren van meerdere doorgangen door de gebouwen.

Wat levert de verbouwing straks op?

Het grote verschil met nu is dat er straks ruimtes beschikbaar zijn waar je nu als bezoeker moeilijk bij komt. We breiden het aantal studieplekken uit en krijgen een mix aan oefenruimtes, lokalen, open(bare) podia, nieuwe werkplaatsen en kleine studio’s waar echt iedereen gebruik van kan maken en waar inwoners samenwerken aan ideeën. Door de nieuwe, open structuur van het gebouw krijgt iedereen van 0 tot 100 jaar de kans om zich te ontwikkelen,  op ontdekkingstocht te gaan en elkaar onverwacht te ontmoeten. Bovendien kent het gebouw een rijke geschiedenis, die we nog meer willen laten zien aan de inwoners en bezoekers. Een plek vol leven én met ruimte om je terug te trekken, na te denken, te studeren, te werken of te ontspannen.

Blijft de historische waarde van de panden behouden?

Zeker! Aan de buitenzijde verandert er, los van onderhoud, niets aan de gebouwen. Ook binnen wordt met veel aandacht naar de historie van de gebouwen gekeken. De gebouwen kennen zo’n rijke geschiedenis, die willen we in de toekomst nog meer laten zien aan inwoners en bezoekers.  Dat doen we nu al met ons project Stilte wordt Stem, waarbij we de geschiedenis van onze panden met verhalen tot leven wekken.

Hoe lang duurt de verbouwing?

Wanneer gaat het vernieuwde Huis73 open?Vanaf 19 februari 2024 sluit het pand aan Hinthamerstraat 72 voor ruim twee jaar de deuren. Het pand aan Hinthamerstraat 74 blijft vooralsnog open. Naar verwachting gaan we medio 2026 vernieuwd open aan de Hinthamerstraat.

Blijft Huis73 open tijdens de verbouwing?

Delen van Huis73 gaan enige tijd dicht vanwege de verbouwing. De bibliotheek vindt tijdelijk onderdak in de Militaire Rijbaan aan de Hekellaan. 

Hoe blijf ik op de hoogte van de verbouwing?

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bouw mee aan Huis73 via www.bouwmeeaanhuis73.nl