Toekomstbestendig en inspirerend ontwerp voor Huis73

Gepubliceerd op: 23 maart 2023 12:12

Uitgroeien tot die geliefde en gewaardeerde plek waar echt alle inwoners en bezoekers van onze stad graag komen. Dat is de wens van de gemeente en van Huis73. Het is de architect gelukt om een heel bijzonder stukje historische binnenstad zichtbaar te verbinden met de cultuur-educatieve en maatschappelijke functies van Huis73. Het Voorlopig Ontwerp en bijbehorend Programma van Eisen worden op dinsdag 9 mei besproken in de gemeenteraad.


Wethouder Mike van der Geld: “We zijn erg enthousiast over het gepresenteerde plan. We hebben het in nauwe samenwerking met Huis73 ontwikkeld. Dit wordt straks nóg meer een plek voor iedereen om talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Bovendien krijgen we een pand dat straks veel beter aansluit op de rest van de binnenstad en waar we weer een flinke tijd mee vooruit kunnen. De kracht van dit nieuwe gebouw is het combineren van de bibliotheekfunctie met het maken van cultuur. Ik kijk er nu al naar uit om hier over een aantal jaren rond te lopen! Met dit ontwerp maken we een duurzame, multifunctionele hoofdvestiging. Een plek voor alle inwoners, van alle leeftijden.”

Directeur Nan van Schendel: “Ik ben heel blij met het ontwerp voor ‘t nieuwe Huis73! Hiermee bieden we onze bezoekers en huisgenoten nog meer mogelijkheden. Er komt straks meer ruimte beschikbaar waar je nu als bezoeker niet of nauwelijks bij kan komen. Zo krijgen we meer studieplekken en komen er naast de klassieke functies van boeken uitlenen en muziekles innovatieve plekken en werkplaatsen die mensen uitdagen mee te doen en mee te maken. Zoals ateliers, oefenruimtes, studielokalen, podia, werkplaatsen en studio’s. Huis73 wordt zo nóg meer een plek die afgestemd is op behoeften van bezoekers en die prikkelt en uitnodigt tot ontwikkeling, zelfstandig of met deskundige begeleiding.”

Ontwerp
In mei 2022 presenteerde Korteknie Stuhlmacher Architecten een overtuigende visie. Daarna maakten zij een ontwerp dat past bij het historische en eigentijdse karakter van ’s-Hertogenbosch. Het wordt een gebouw met een aantal ingangen, waarvan een ingang de hoofdingang is. Deze komt uit op een binnenhof. Het wordt een gebouw met een open sfeer, dat uitnodigt om op ontdekkingstocht te gaan.

Raadsbesluit
Met de totale investering in het uitwerken van dit ontwerp en de verbouwing van Huis73 is een bedrag gemoeid van 31,7 mln. euro. Het Voorlopig Ontwerp en bijbehorend Programma van Eisen worden op 3 april gepresenteerd tijdens Informeren & Ontmoeten. De gemeenteraad neemt hierover nog een besluit.
Bekijk hier het complete raadsvoorstel.

Uitnodiging
Op dinsdagavond 4 april presenteert architect Mechthild Stuhlmacher het Voorlopig Ontwerp in Huis73. Meer informatie en aanmelden voor deze avond kan via de website www.bouwmeeaanhuis73.nl.