Thuisgevoel en gastvrijheid: update actieonderzoek

Gepubliceerd op: 13 juli 2023 11:36

Aan de balie, voorlezen aan jonge kinderen, lampen vervangen en oud papier ophalen met huismeester Ben, meedoen met het Taalcafé… de Bossche dragroyalty Maybe Boozegeoisie liep de afgelopen drie maanden als ‘allround special’ bibliotheekmedewerker van Huis73 al op veel plekken rond. Dit alles in het kader van All Inclusive, een artistiek actieonderzoek van de Academie voor Beeldvorming rondom thuisgevoel en gastvrijheid.

Maybe doet het onderzoek niet alleen: achter de schermen is een heel team betrokken, waaronder kunstenaars Desiree Hammen en Fang Mij. De afgelopen twee jaar hebben zij met verschillende community’s verkend wat deze begrippen betekenen. Binnen Huis73 gebruiken we deze kennis om te onderzoeken op welke manier we er écht voor iedereen kunnen zijn. Hoe gastvrij zijn wij eigenlijk en op welke manier kan Huis73 ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt?

Het onderzoek
Het onderzoek startte in april met de aanstelling van Maybe als bibliotheekmedeweker bij Huis73. Dat is an sich al spectaculair: meestal zijn dragartiesten te zien op podia en nachtclubs. Zij zorgen voor entertainment. Je verwacht niet direct dat ze op een plek als Huis73 werken.

Privilege en representatie
Maybe heeft de afgelopen drie maanden veel gesproken met medewerkers en bezoekers van Huis73. Zo voerde hen gesprekken met medewerkers over diversiteit en inclusie. Maybe concludeert dat hun collega’s heel open zijn en het als een opluchting ervaren om erover te praten: “Iedereen was echt heel open. Zo spraken we bijvoorbeeld over het gevoel van privilege en dat kan zorgen voor ongemakkelijke gesprekken. We gaan werken aan een manier om deze ongemakken te benoemen en niet uit de weg te gaan. Het spandoek dat  Desiree Hammen heeft gemaakt in samenwerking met Den Bosch Kan Het helpt daarbij. Het laat de woede en frustratie zien, maar ook de hulpvraag die erachter ligt: wil je alsjeblieft moeite doen om me in mijn situatie te verplaatsen?” 

Jongens en meisjes?
Bij het Taalcafé – een plek waar mensen Nederlands kunnen oefenen in een ongedwongen sfeer - wordt Maybe meteen opgenomen in de groep: “Ik mag als vanzelfsprekend meedoen. Vriendschap staat centraal.  Dit zag ik ook bij de NaaiMeetUp bij de Copernikkel. Wat zou Huis73 daarvan kunnen leren?” Bij het wekelijkse voorleesmoment valt Maybe op dat er echt een band is tussen de voorlezer en de ouders en kinderen. Elk kind krijgt even de aandacht. Wel viel Maybe het taalgebruik op: “Er werd een liedje gezongen met jongens, meisjes, papa’s en mama’s erin. Maar what about Maybe? Dit hebben we kort uitgetest. Hoe zouden we gezamenlijk meer kunnen leren over inclusief taalgebruik? ” 

Na de zomer
Alle opgedane ervaringen neemt Maybe mee de zomer in. Na de zomervakantie gaat Maybe een aantal momenten organiseren waarin we kunnen oefenen. Zo gaat die in samenwerking met Fang Mij een kunstwerk maken in gesprek met bezoekers van Huis73. Maar ook zoeken waar meer ruimte is voor vriendschap, liefde, lichaam en kwetsbaarheid. Wie weet wel op de favoriete plek van Maybe: de WC. 

Fotografie: Sas Schilten/Academie voor Beeldvorming