Succesvolle uitreiking Huis73 Kunstprijs en groepsexpositie in de Sint-Jan!

Gepubliceerd op: 14 juni 2022 13:54

Op vrijdag 10 juni jl. heeft Plebaan Vincent Blom op feestelijke wijze de winnaars van de Huis73 Kunstprijs bekend gemaakt. De Huis73 Kunstprijs is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een kunstenaar afkomstig uit Den Bosch en omstreken die het beste, creatiefste, meest inspirerende kunstwerk heeft gemaakt binnen een vooraf bepaald thema. Deze editie hadden we het genoegen om met de organisatie van 800 jaar Sint-Jan samen te werken.

Maar liefst 95 professionele en amateurkunstenaars uit Den Bosch en omstreken hebben zich zich aangemeld als deelnemer voor de Huis73 Kunstprijs. Binnen het thema ‘Beleef de Sint-Jan’ hebben zij werk in de meest uiteenlopende disciplines ingestuurd. Alle deelnemende werken zijn vervolgens beoordeeld door een professionele jury bestaande uit Marthe Zink, Manita Kieft, Mieke Kuijpers en Plebaan Vincent Blom (Juryvoorzitter).

Onder het toeziend oog van ruim 150 aanwezigen werden op vrijdag 10 juni door Plebaan Vincent Blom de in totaal vier winnaars één voor één op het Huis73 podium geroepen en toegesproken. Na wat tekst en uitleg en het voorlezen van het juryrapport was het aan het Bossche vrouwenkoor ‘Behoorlijk Bekoorlijk’ om de winnaars toe te zingen.

Daarna was het tijd om in een stoet naar de Sint-Jan te trekken waar de groepsexpositie officieel is geopend.

Van alle inzenders maakt er één werk deel uit van de groepsexpositie ín de Sint-Jan welke nog tot en met 11 september 2022 gratis is te bezichtigen. Daarnaast toont Huis73 tot en met 17 juli een expositie bestaande uit schatten van de Sint-Jan.

Foto: Gerard Monté

OVERZICHT WINNAARS

Eervolle vermelding
Naam: Hanneke van Opdorp
Titel: Mirakel
Dit ‘mirakel’ van Hanneke van Opdorp is fragiel en kwetsbaar. Het lijkt onbevangen te zijn ontstaan en is met toewijding gemaakt. Er zit veel gevoel en emotie in, het is heel puur. Het lijkt alsof de adelaar, die verwijst naar de Sint-Jan en Den Bosch, herrijst, als een soort feniks. 

Derde plaats
Naam: Monique van den Boomen
Titel: Maria scheepje
Het Maria scheepje van Monique van den Boomen viel niet alle juryleden meteen op. Het is een klein, fragiel, vederlicht werkje wat je snel over het hoofd ziet. Maar als je het eenmaal gezien hebt vergeet je het niet snel. Het is een poëtisch werkje. De samenstelling van de losse elementen, het omhulsel van een vrucht, het beeldje van keramiek en het sokkeltje, zijn heel goed gekozen. Het klopt gewoon.

Tweede plaats
Naam: Wendy Smolders
Titel: Kracht!
Het werk Kracht van Wendy Smolders past helemaal op z’n plek in de Sint-Jan. Alsof het er altijd al heeft gehangen, alsof het er hoort. Gemaakt van voedingszakken die van levensbelang zijn voor de kunstenaar. Zoals het geloof een voedingsbodem is voor vele gelovigen. Ondanks de grootte van het werk is het een kwetsbaar werk. Dat komt voornamelijk door de gebruikte materialen. Die laten de kwetsbaarheid van het leven zien.

Eerste plaats
Naam: Freek van Zoest
Titel: Antonius Gerardus
Het drieluik Antonius Gerardus van Freek van Zoest viel alle juryleden meteen op. Het is heel zeker en direct opgezet. Er is een mooie werking met licht en donker. Maar ook een mooie afwisseling met de uitwerking van details afgewisseld met een meer schematische manier van werken. Het werk gaat over leven en dood. Het is tragisch, maar het leven wordt ook gevierd.
De plebaan merkte op dat het werk veel weg heeft van het 17de eeuwse schilderij bij het orgel in de Sint-Jan. Dit draait mee met de tijd, en is een dans van de levenden en de doden. Het wil daarmee zeggen ‘de tijd is in Gods hand’. Het werk van Van Zoest is dynamisch en ritmisch. Je ziet steeds nieuwe dingen en je blijft ernaar kijken. Verder getuigt het van lef om zo groot te werken.

Huis73 is het cultuur-educatief platform voor kennis en talentontwikkeling. We stimuleren en faciliteren lezen, leren, creativiteit en burgerschap. Wij dromen van een samenleving waarin iedereen zich een leven lang kan blijven ontwikkelen, individueel, als groep en als samenleving.Het amateurveld maakt onlosmakelijk onderdeel uit van onze gedroomde samenleving. De ondersteuning van amateurclubs en -verenigingen nemen wij dan ook graag op ons. Wil jij graag op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt op het gebied van amateurkunst en ben je graag in contact met amateurkunstenaars en verenigingen uit de gemeente? Volg dan de Huis73 Amateurkunst groep op Facebook.