Shift Talks 2022 - Democratie onder druk

Gepubliceerd op: 17 oktober 2022 14:46

Masha Gessen is de hoofdgast bij Shift Talks 2022. Samen met diverse dwarse denkers van internationale allure die haarfijn de paradigma shifts weten te verwoorden verkennen we het nieuwe thema van Shift Talks 2022, een festival van Huis73. Het festival vindt plaats van 17 t/m 26 november 2022 in ’s-Hertogenbosch.

Vorig jaar kwam Roman Krznaric uit de UK voor zijn keynote speech, dit jaar reist Masha Gessen uit Amerika naar ’s-Hertogenbosch. Het onderwerp van de keynote speech vormt de inhoudelijke ruggengraat van dit festival. Het thema luidt ‘Democratie onder druk’ en kent een scala aan toonaangevende sprekers. 

The Reinvention of Democracy and the Politics of the Future 
Op dinsdagavond 22 november om 20.00 uur houdt Masha Gessen (hen/hun) diens keynote speech in het World Skate Center ’s-Hertogenbosch. Centraal staat het opnieuw verbeelden van onze democratieën als tegenkracht tegen de ‘politiek van het verleden’. Kan wat er in Amerika gebeurde, ook hier gebeuren? We mogen onze ogen niet sluiten en voelen aan dat Europa op spanning staat. Overal in Europa drijft het verlangen naar een denkbeeldig verleden de alt-right bewegingen. Die politiek van het verlangen naar een ‘land van ooit’ heeft Europa, en het Westen in zijn greep. Masha Gessen zet daar de toekomst tegenover. 

Over Masha Gessen 
Masha Gessen (1967, hen/hun) is een bekroond denker en schrijver over hoe democratieën stapsgewijs worden ontmanteld. Gessen is een vaste columnist voor The New Yorker en van oorsprong Russische onderzoeksjournalist en auteur die nu in ballingschap leeft in de Verenigde Staten. Tot 2013 stond Gessen in de frontlinie van de harde strijd om grondrechten voor homoseksuelen in Rusland. Daarna vluchtte hen onder dreiging van Russische politici om kinderen weg te halen bij homoseksuele gezinnen, waarbij Gessen en diens gezin expliciet werden genoemd. Boeken die door hen geschreven zijn: The Future is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia (2017 National Book Award), How to survive Autocracy (2020). 

Shift Talks '22: Democratie onder druk 
Wat kunnen we het beste doen wanneer onze democratie onder druk staat? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. In de dagen rondom Masha Gessen’s keynote speech komen er (onderzoeks)journalisten, columnisten, denkers en schrijvers naar Den Bosch. Zoals Foeke Postma (Bellingcat) en Kim van Keken voor de VPRO Tegenlicht Meet-Up ‘The Free Press Show’. In ‘Wat is er krom in je rechtstaat’ bespreken Ernest van der Kwast, Thijs Pepping (Echt Nep) en Bregje Hofstede (Correspondent) over fake news, abortus en de Nederlandse rechtstaat. Bas Heijne (NRC) en Annelien de Dijn (UU) gaan in gesprek in het voormalig Huis van Bewaring. Hans Aarsman (Volkskrant) neemt foto’s rond democratie en autocratie onder de loep. Ook met (foto)tentoonstellingen en een podcast-wandeling laat Shift Talks Festival het thema gewaarworden. 

Programma en kaarten
Het programma staat op ShiftTalks.nl. Om bij Shift Talks aanwezig te zijn heb je een online ticket nodig. Niet alle onderdelen zijn gratis, per programma verschilt dit. Half oktober start de kaartverkoop.

Credits
Shift Talks is een festival van Huis73 en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds. Centraal staat een dwarse denker van internationale allure die de wereld de weg wijst in maatschappelijke thema’s van deze tijd, zoals klimaat, democratie, economie en technologie.

ShiftTalks.nl