We zijn overgegaan op een nieuw landelijk inlogsysteem. Je hebt daarover een mail ontvangen en het enige dat je hoeft te doen is opnieuw inloggen.

Heb je vragen of kom je er niet uit? Kijk dan bij de veelgestelde vragen. Of neem contact met ons op via info@huis73.nl of 073-680 2900 (tijdens kantoortijden). 

Lees meer 

NIEUWSGIERIGE OREN

Gepubliceerd op: 4 augustus 2021 11:26

Tijdens NIEUWSGIERIGE OREN maak je in vier sessies van 90 minuten kennis met ‘nieuwe muziek’. Experts nemen je in deze sessies mee op een laagdrempelige en informatieve ontdekkingstocht.

Er wordt al eeuwen muziek gemaakt en vanaf halverwege vorige eeuw zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt. Zo ontstond er vanuit de klassieke muziek een grote verscheidenheid van stromingen en stijlen die nu allemaal onder de noemer ‘nieuwe muziek’ vallen. November Music is het jaarlijkse festival voor muziek van nu door de makers van nu; nieuwe muziek dus!

In deze eerste serie van NIEUWSGIERIGE OREN slaan November Music en Huis73 de handen ineen om een inkijkje te geven in de muzikale ontwikkelingen van halverwege de vorige eeuw tot nu. In vier sessies van 90 minuten nemen verschillende experts ons met verhalen en luistervoorbeelden laagdrempelig en informatief mee op een ontdekkingstocht. Zo geven ze onze NIEUWSGIERIGE OREN handvatten om nog meer thuis te raken in de verschillende muziekstromingen.

De sessies vinden plaats op zondag 19 september en 3, 17 en 31 oktober van 11.30 uur tot 13.00 uur bij Huis73 aan de Hinthamerstraat 72 -74 in Den Bosch. Deelname bedraagt €50 voor alle vier de sessiesEen losse sessie kost €15. Klik hier voor kaarten.

November Music, een genot voor jouw NIEUWSGIERIGE OREN, is een tiendaags festival voor avontuurlijke muziekliefhebbers. Ieder jaar brengt het de meest eigenzinnige en vooruitstrevende makers en muzikanten uit de hele wereld samen. Ervaar de klanken van modern gecomponeerde muziek, jazz, new world music, muziektheater, pop en installaties op een hele andere manier na het bijwonen van NIEUWSGIERIGE OREN!

Zondag 19 september – Avant-garde en het Serialisme
Tijdens de eerste sessie zal Thea Derks de toegangsdeuren naar de nieuwe muziek voor ons openstellen. Thea is journalist en auteur van ‘Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht’. Ze vertelt over de avant-garde en het ontstaan van het serialisme; een compositietechniek die vooral na de tweede wereldoorlog zeer geliefd was bij componisten en waarbij de muzikale parameters als toonhoogte, duur en ritme heel planmatig werden benaderd.

Zondag 3 oktober - Experimenteren met klank en instrumenten
Aart Strootman, componist, gitarist en uitvinder van nieuwe instrumenten, verzorgt de tweede sessie over experimenteren met klank en instrumenten. Vanuit zijn eigen ervaringen als componist en instrumentenbouwer neemt hij ons mee in een verhaal over avontuurlijke ontdekkingen. Waarom waren componisten niet tevreden met de instrumenten die er al waren? En, op hoeveel manieren kun je een viool bespelen? Aart gaat het ons uitleggen.

Zondag 17 oktober - Elektronische muziek
De derde sessie staat geheel in het teken van de elektronische muziek en de pioniers van de vorige eeuw zoals Eliane Radigue en Karlheinz Stockhausen. Spreker is Armeno Alberts, componist en tevens werkzaam bij de wereldberoemde Willem Twee studios in ’s-Hertogenbosch. Hij zal ons vertellen over het ontstaan van de elektronische muziekstudio’s in de vorige eeuw en hoe componisten en kunstenaars verleid werden om muziek te maken met elektronische apparatuur zoals oude radars uit de sovjettijd en de eerste synthesizers.

Zondag 31 oktober - Geluidskunst en interdisciplinair werk
Musicoloog en journalist Joep Christenhusz zal ons gaan inwijden in de wereld van geluidskunst en interdisciplinaire werken. Hij neemt ons mee naar de plek waar de grenzen tussen de verschillende disciplines vervagen. Een plek waar een museum een concertzaal wordt. Waar de beeldend kunstenaar tevens componist is en de componist veranderd in een dichter die bouwwerken timmert met geluid. In deze lezing maakt u mee hoe klank tot een tastbaar object wordt gemaakt.

NIEUWSGIERIGE OREN is een samenwerking van Huis73 en November Music.
Kijk voor meer informatie op www.huis73.nl of www.novembermusic.net.