Leg jouw NIEUWSGIERIGE OREN te luisteren en raak (nog meer) thuis in ‘nieuwe muziek’!

Gepubliceerd op: 11 augustus 2022 16:00

Na het succes van de eerste serie van NIEUWSGIERIGE OREN slaan November Music en Huis73 opnieuw de handen ineen om een inkijkje te geven in de muzikale ontwikkelingen van halverwege de vorige eeuw tot nu. In vier sessies van 90 minuten nemen verschillende experts de bezoeker door middel van verhalen en luistervoorbeelden laagdrempelig en informatief mee op een ontdekkingstocht. De sessies vinden plaats op 11 september, 25 september, 9 oktober en 23 oktober van 11.30 uur tot 13.00 uur bij Huis73 aan de Hinthamerstraat 72 -74 in Den Bosch.

Er wordt al eeuwen muziek gemaakt en vanaf halverwege vorige eeuw zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt. Zo ontstond er vanuit de klassieke muziek een grote verscheidenheid van stromingen en stijlen die nu allemaal onder de noemer ‘nieuwe muziek’ vallen. Tijdens NIEUWSGIERIGE OREN maak je in vier sessies van 90 minuten kennis met ‘nieuwe muziek’. Experts nemen je in deze sessies mee op een laagdrempelige en informatieve ontdekkingstocht.

Programma
Zondag 11 september – overzichtssessie: 1950 tot nu in vogelvlucht
Tijdens deze eerste sessie krijgen we door musicoloog/schrijver Mark Delaere een overzicht aangereikt van de recente muziekgeschiedenis. Of, nou ja, recent is misschien een te groot woord. We blikken terug naar 1950 en bewegen ons vanaf daar naar de muziek van nu.

Zondag 25 september - Minimal music
Zoveel mogelijk doen met zo weinig mogelijk muzikaal materiaal. Dat zou een slagzin kunnen zijn voor de minimal music. Maarten Beirens is docent muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en heeft zich gespecialiseerd in de minimal music. Met vele publicaties over deze muziek is hij de uitgelezen spreker voor deze sessie.

Zondag 9 oktober - Hedendaags gecomponeerd: muziek na 2000
Aart Strootman is componist, gitarist, docent en instrumentenbouwer. Naast zijn eigen muziek heeft hij vele premières gespeeld en werkt hij nauw samen met een veelheid aan levende componisten. Vanuit zijn vele rollen in het muzieklandschap is hij de uitgelezen persoon om ons te vertellen hoe het nu staat met de gecomponeerde muziek.

Zondag 23 oktober - Jazz (na 1950)
Dat jazz altijd maar moet swingen is allang niet meer zo. De van oorsprong Amerikaanse muziekstijl heeft zich over de hele wereld verspreid en overal nieuwe vormen aangenomen. Maar hoe is dat zo gekomen? Ultieme jazzkenner, programmeur en docent Koen Graat komt ons inzicht geven in de veranderingen die de jazz sinds 1950 heeft doorgemaakt.

NIEUWSGIERIGE OREN
11 september, 25 september, 9 oktober en 23 oktober | 11.30 - 13.00 uur | bij Huis73 Den Bosch

Deelname bedraagt €50 voor alle vier de sessies. Een losse sessie kost €15 en voor slechts €7,50 extra per sessie, geniet je na afloop van een kop soep + broodje van de dag!

NIEUWSGIERIGE OREN is een samenwerking van Huis73 en November Music. Kijk voor meer informatie op www.huis73.nl of www.novembermusic.net.

November Music, een genot voor jouw NIEUWSGIERIGE OREN, is een tiendaags festival voor avontuurlijke muziekliefhebbers. Ieder jaar brengt het de meest eigenzinnige en vooruitstrevende makers en muzikanten uit de hele wereld samen. Ervaar de klanken van modern gecomponeerde muziek, jazz, new world music, muziektheater, pop en installaties op een hele andere manier na het bijwonen van NIEUWSGIERIGE OREN!