Huis73 verzegelt tijdelijke bibliotheek met kunstwerk

Gepubliceerd op: 24 juni 2024 11:30

In de tijdelijke bibliotheek in Den Bosch is sinds deze week een groot kunstwerk van illustrator Lobke van Aar te zien. Het werk van 4x4 meter - met de titel 'De Ontdekking' - is speciaal voor Huis73 ontworpen. Lobke van Aar is momenteel woonachtig in Rotterdam, maar een geboren Bossche.

Wereld vol verhalen

Bij binnenkomst in de oude Militaire Rijbaan viel je oog er meteen op: een hele grote, kale grijze wand van 4x4 meter. Nadzja van der Knaap van Huis73: "We zagen meteen: daar moet iets mee gebeuren. De wand leent zich bij uitstek voor een artistieke uiting en de stijl van Lobke spreekt ons heel erg aan. Juist omdat de functies van Huis73 tijdens de verbouwingsperiode verspreid over de stad zitten, willen we ons gevarieerde aanbod aan bibliotheekbezoekers laten zien. We vroegen Lobke om haar interpretatie hierop te geven, met een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het pand, een manege. Dat resulteerde in bijgaand werk."

Lobke zegt er zelf dit over: "Het maken van het ontwerp was als het leggen van een puzzel. Ik vond het heerlijk om in het proces te duiken en me te verliezen in de details. De Ontdekking is een ode aan de veelzijdigheid en de bruisende energie die Huis73 zo bijzonder maakt. Ik wilde het gevoel overbrengen dat je een wereld vol verhalen binnenstapt. Een plek die je nog niet kende. Als een ontdekkingsreis met vele lagen en verdiepingen. Ik zocht naar een mozaïek aan taferelen die samen het verhaal van Huis73 vertellen. Ik hoop dat de bezoeker er steeds weer iets anders in kan ontdekken."