Édouard Louis hoofdgast Shift Talks 2023

Gepubliceerd op: 18 september 2023 15:29

Shift Talks 2023 verkent de vraag 'Eerlijk zullen we alles delen?' en kent een scala aan toonaangevende sprekers, debatten, workshops en kunst. Deze keer is de wereldberoemde Franse schrijver Édouard Louis de hoofdgast van Shift Talks.

Dwarse denkers van internationale allure die haarfijn de paradigma shifts weten te verwoorden. Dat zijn de gasten van Shift Talks, een festival dat Huis73 dit jaar voor de derde keer organiseert. Deze keer is de wereldberoemde Franse schrijver Édouard Louis de hoofdgast van Shift Talks. Zijn oeuvre vormt de inspiratie voor deze editie. Shift Talks 2023 verkent de vraag: Eerlijk zullen we alles delen? en kent een scala aan toonaangevende sprekers, debatten, workshops en kunst. 

Over Édouard Louis 
Édouard Louis (1992) groeide op in het noorden van Frankrijk en is de auteur van onder andere Weg met Eddy Bellegueule, Geschiedenis van geweld, Ze hebben mijn vader vermoord, Strijd en metamorfose van een vrouw, en zijn meeste recente boek, Veranderen: Methode. Zijn sterk autobiografische werk gaat onder andere over het opgroeien in armoede, klassengeweld, homoseksualiteit in een homofobe omgeving, en de letterlijke vlucht naar een andere manier van leven, met alle gevolgen die dat met zich meebrengt.

De boeken van Édouard Louis zijn in meer dan dertig talen vertaald, wat hem wereldwijd een van de meest gevierde schrijvers van zijn generatie maakt. Met zijn autobiografische benadering schrijft hij velen recht in het hart en geeft hij een stem aan anderen.
Édouard Louis spreekt zijn keynote speech uit op dinsdag 21 november bij Avans Hogeschool in Den Bosch.   

“De autobiografie is altijd het genre geweest voor de  onderdrukten”
Édouard Louis, NRC 29-6-2023.   

SHIFT TALKS 2023: Eerlijk zullen we alles delen? 
Geïnspireerd door de komst van Édouard Louis naar 's-Hertogenbosch, richt het kompas van Shift Talks zich deze editie op ongelijkheid, armoede en de kloof tussen arm en rijk: Eerlijk zullen we alles delen?
Dat is de vraag die aan de basis ligt van Shift Talks 2023. We onderzoeken met debat, talks, meetups, workshops en kunst hoe de kloof er uit ziet, hoe hij werkt en hoe we er uit kunnen klimmen.  

Ooit bestréden we immers ongelijkheid. Dubbeltjes kregen de kans een kwartje te worden. Niemand zakte onnodig door een ondergrens. Het vormde de basis voor gedeelde welvaart. Nu is het anders. In Nederland leeft inmiddels één miljoen mensen onder de armoedegrens. We groeiden naar 120 duizend voedselbank-gebruikers. Tegelijkertijd hebben we meer dan een miljoen miljonairs. Bestaansonzekerheid in een van de meest welvarende samenlevingen ter wereld is een feit. Sushi versus pastaketchup voor de groente. Er begint zich opnieuw een klassensamenleving af te tekenen.   

Maar: er komt iets op stoom. Er ontstaat een nieuw besef over dat we mensen te veel aan hun lot overlaten. De verhalen over een onmenselijk bestaan aan de onderkant komen los. Onderlinge concurrentie, individualisering en versnelling van de samenleving hebben hun tol geëist. De roep om een andere samenleving neemt toe. Een heuse SHIFT komt tot stand.  

PROGRAMMA EN KAARTVERKOOP 
Het programma is nog in ontwikkeling. Binnenkort maken we meer bekend over gasten, programma’s en belevenissen die je tijdens Shift Talks kan meemaken. Om bij de programma’s van Shift Talks aanwezig te zijn heb je een online ticket nodig. Niet alle onderdelen zijn gratis, per programma verschilt dit.
Begin oktober start de kaartverkoop.

Voor meer informatie ga naar www.shifttalks.nl.   

Over Shift Talks
Shift Talks is een festival van Huis73. Het festival vindt plaats van 16 t/m 25 november 2023 in
’s-Hertogenbosch. Centraal staat een dwarse denker van internationale allure die de wereld de weg wijst in maatschappelijke thema’s van deze tijd, zoals klimaat, democratie, economie en technologie.