Blog: Van kiekje tot vakantiefoto - Door Manon Nijssen

Gepubliceerd op: 30 juni 2021 14:36

Ik las in een andere blog de vraag: "wat is het verschil tussen een kiekje en een vakantiefoto?". Dit leek me wel leuk om met jullie te bespreken. Want wanneer hebben we het over een simpel kiekje en wanneer zie je aan een foto dat er toch echt meer aandacht aan is besteed? En hoe doe je dit dan?

Ondanks dat we door corona weinig hebben mogen reizen, willen we nog steeds graag op vakantie. En ook in Nederland zijn er ontzettend veel mooie plekken voor prachtige vakanties (en het maken van de bijbehorende vakantiefoto's). Het land waar je op vakantie bent hoeft voor het maken van mooie foto’s dus helemaal niet uit te maken. En ben je niet in het bezit van een professionele camera? Ook met je smartphone kan je prima uit de voeten! Er zijn wel wat (basis) regels waar je jezelf aan kunt houden:

  1. Let op de compositie, beeldhoek en uitsnede. Hierover zal ik later een stukje meer vertellen;
  2. Het standpunt. Dit kan zijn vanuit kikvorsspectief of vogelperspectief. Maar denk ook aan hoe ver je inzoomt op je onderwerp, of juist niet?
  3. Lichtinval of het moment van de dag. Fotografie bestaat uit twee Griekse woorden fotos (licht) en grafein (schrijven). Je kunt fotograferen dus omschrijven als "schrijven met licht";
  4. Tijd. Neem de tijd en overhaast niets. Dit kan in sommige situaties wat lastiger zijn;
  5. Think different! Durf gewaagde keuzes te maken en het belangrijkste: heb plezier in het maken van de foto.

Voor mij is een kiekje een snelle foto, een soort snapshot. Je partner, familie, vrienden en huisdieren even op de foto zetten. Denk bijvoorbeeld aan een foto die in ieder restaurant op vakantie gemaakt kan zijn. Een snelle foto dat je aan het strand zit of ergens voor een gebouw gaat staan.

Op vakantie maak ik vaak beiden. Kiekjes met mijn telefoon, maar ook “echte” foto’s met mijn camera.

Compositie + standpunt
Wanneer ik een foto ga maken, dan let ik eerst op de compositie. Waar kijk ik naar? Wat wil ik fotograferen? Is het onderwerp een gebouw, een landschap of een persoon? Wil ik dit van dichtbij of veraf fotograferen? Waar moet de aandacht naar getrokken worden?

Daarna kijk ik hoe ik het onderwerp in beeld wil hebben. Wil ik het op ooghoogte, van bovenaf (vogelperspectief) of van onderaf (kikvorsperspectief)?

Een bekende valkuil voor beginnende fotografen, is om het onderwerp altijd in het midden van de foto te plaatsen. Dit levert in de meeste situaties geen interessante foto op en dus kan je de ‘regel van derden’ toepassen. Hierbij verdeel je de te maken foto in negen denkbeeldige (gelijke) vlakken, met het onderwerp op één van de snijpunten.

Lichtomstandigheden
Een foto maken met weinig licht is erg lastig. En sommige lichtomstandigheden geven je niet het gewenste beeld. Daarom zijn je instellingen zeer belangrijk. Soms kun je juist gebruik maken van het tekort of teveel aan licht. Dit doe je door middel van de instellingen op je camera. Ook speelt het tijdstip van fotograferen een grote rol. Fotografeer je een zonsopkomst of een zonsondergang of ga je midden op de dag op een open plek in het bos staan? Dat maakt nogal een verschil! Ben je bekend met het gouden uurtje? Dit is een van de bekendste en meest gebruikte lichtomstandigheden bij fotografie.

En soms helpt het om simpelweg je camera of object te verplaatsen, zoals het voorbeeld hieronder. Deze foto is gemaakt op Gili (Indonesië). De foto links (met daarop een vriendin van mij) is gemaakt met tegenlicht waardoor het een silhouet vormt. Op de rechtse foto sta ik zelf, deze is vanaf de andere kant gemaakt. Je zier hier dus een heel ander effect op dezelfde plek op ongeveer hetzelfde moment.

Manuele instellingen
Je mobiele telefoon heb je altijd bij je. Smartphones hebben bovendien prima camera’s. Het verschil tussen een foto die gemaakt is met een smartphone en een camera is niet altijd zichtbaar. Wanneer je fotografeert met een mobiele telefoon is het toestel smart genoeg om zelf de instellingen te bedenken. Maar dit kun je ook uitzetten. Hierdoor kun je zelf gaan spelen met de hoeveelheid licht (diafragma) dat binnen komt en hoe lang er licht binnenkomt (sluitertijd). Ditzelfde geldt voor een compact camera. Wil je al een stapje verder, dan moet je denken aaneen hybride camera of een spiegelreflex camera. Bij een spiegelreflex camera kun je natuurlijk altijd de "auto" stand gebruiken. Maar dat is niet de reden dat je deze camera gekocht hebt! Je wil aan de slag met de instellingen. Om je vast op weg te helpen heb ik een cheatsheet voor je gemaakt.

Wat is ISO?
De ISO-waarde is de instelling waarmee je de lichtgevoeligheid van de sensor kan bepalen. Dit werkt heel eenvoudig: hoe hoger het ISO-getal, des te hoger de lichtgevoeligheid van de sensor. Dit brengt ook een nadeel met zich mee, want dit kan namelijk ook meer ruis op je foto veroorzaken.

Betekenis Diafragma
Het diafragma is de opening van de lens. Het is opgebouwd uit meerdere lamellen die verschuiven. Hiermee maak je de lensopening groter of kleiner. Zo bepaal je hoeveel licht op de sensor van je camera valt.

Het is te vergelijken met de pupil van je oog. In een verlichte omgeving, is je pupil klein. Je vangt zo precies genoeg licht op voor een helder beeld. In een donkere omgeving zijn je pupillen juist groter. Er komt meer licht binnen. Zo is er zelfs in een minder belichte ruimte genoeg te zien.

Wat is sluitertijd?
Sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. De fotografen onder ons noemen de sluitertijd ook wel belichtingstijd. Sluitertijd is belangrijk wanneer je onderwerpen gaat fotograferen die bewegen, zoals bijvoorbeeld water, sport of vuurwerk.

Wanneer je start met fotograferen, start je vaak in de automatische stand. Daardoor hoef je geen diafragma, ISO en sluitertijd te regelen. Maar vanaf nu ben jij de baas over het licht en de beweging in je foto’s.

Succes!
Moet een foto perfect zijn? Nee, jij moet hem mooi vinden. Het allerbelangrijkste blijft dat je lol hebt in wat je doet en dat je vrolijk wordt van wat je maakt. Een vakantie is immers om te genieten en wanneer je geniet maak je prachtige plaatjes. Een vakantiefoto draait ook om herinneringen aan een fijne plek, of een leuke avond.

Ik heb in deze blog wat basis tips meegegeven, maar ga vooral lekker experimenteren. Denk out of the box, creëer en ga los! Maak een tof portret, een foto van een mooi landschap of indrukwekkende plek, of probeer beweging vast te leggen.

Liefs Manon – Eye Catch Creative

Ik neem je tot slot mee terug naar het jaar 2013 - Curaçao - één van mijn favoriete vakantiefoto's :)