Met voorlezen maak je lezers!

Gepubliceerd op: 6 maart 2024 10:00

‘Als je een verhaal voorleest dan leef je je in, je begrijpt het verhaal nóg beter en je brengt je enthousiasme over. Luisteraars zitten op het puntje van hun stoel en beleven het verhaal mee'.

Voorleeswedstrijden in volle gang

Voorlezen brengt boeken en verhalen tot leven. Huis73 organiseert weer de voorleeswedstrijden in de gemeenten
's-Hertogenbosch, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught. Ellen Verschuren van Huis73:
‘Als je een verhaal voorleest dan leef je je in, je begrijpt het verhaal nóg beter en je brengt je enthousiasme over. Luisteraars zitten op het puntje van hun stoel en beleven het verhaal mee. Op die manier promoot je lezen weer bij hén; met voorlezen maak je lezers!’ 

Tientallen basisscholen
In Berlicum is Elisa Kempen van basisschool De Parel tot winnaar uitgeroepen. Ze las voor uit Dagboek van een muts van Rachel Renée Russel, net als winnaar Dunya Gougou van BS De Vorsenpoel in Boxtel. Na afloop vertelde zij opgetogen: De 31ste editie van Voorleeswedstrijd Gemeente Vught was een daverend succes met 9 kandidaten en bijna 300 enthousiaste supporters in een sfeervol Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg. De terechte winnaar was volgens de voltallige jury Noor Franse van OBS de Koningslinde. Zij las meeslepend voor uit het boek Lampje van Annet Schaap.  

'Mijn hart gaat heel snel. Ik heb een hele goede klas met alle steun die ze mij geven.' 
Dunya Gougou, winnaar Voorleeswedstrijd

Boxtel   
Brugklassers Read2Me – de voorleeswedstrijd voor brugklassers - vond plaats bij Perron3 in Rosmalen. Aangemoedigd door een volle zaal lazen Guusje van Turenhout van het HUB SVSO Rosmalen, Micky Lauwerijssen van het Baanderherencollege en Bo Bosters van het Rodenborchcollege voor uit hun zelfgekozen boek. Na de pauze met een optreden van Kinderstadsdichters Lina Hajji (groep 8 Nour) en Aniek Hamers (groep 6 't Ven) werd Bo gekozen als winnaar met haar fragment uit Het dodenhuis van Sarah Pinborough. Zij mag de eer van Huis73 verdedigen tijdens de Brabantse finale op 4 april.

‘Luisteraars zitten op het puntje van hun stoel’ 
Ellen Verschuren, Huis73  

Voor de jury’s was het vaak een lastige taak. Diverse wethouders, vertegenwoordigers van cultuurinstellingen als PlazaCultura en Cultuurbox, voormalig winnaars, leesconsulenten en zelfs een logopediste en een kinderboekenauteur bogen zich over de soms minimale verschillen in het hoge niveau van de deelnemers.  

Studenten
Het Ministerie van Boekenzaken, een club enthousiaste studenten, organiseerde de voorleeswedstrijd op de PABO. Acht finalisten lazen voor uit boeken passend bij de geschiedeniscanon. Op volgorde van tijdsperiode kwamen de voorlezers aan de beurt. Vanaf Een brief voor de koning van Tonke Dragt, via Op zoek naar Jeroen Bosch van Paul van Loon naar het winnende verhaal De brieven van Mia van Astrid Sy. Emma Menting werd de Voorleeskampioen van de Bossche Pabo 2024 en zal op 8 april deelnemen aan de Brabantse Finale van de Pabo voorleeswedstrijd.