Keynote Speaker Shift Talks 2022: Masha Gessen

Gepubliceerd op: 21 juli 2022 13:11

Op 22 november spreekt de Russisch-Amerikaanse journalist Masha Gessen diens Keynote speech uit tijdens Shift Talks. Over hoe we ons kunnen weren tegen de autocratische tendensen in onze Westerse democratieën. Deze tweede editie van Shift Talks vindt plaats van 17 - 26 november 2022 in Den Bosch.

 

“When Gessen speaks about autocracy, you listen” (The New York Times Book Review).

Masha Gessen (zij/hen) is een Russisch-Amerikaanse journalist. Na meer dan twintig jaar als journalist in Rusland woont Gessen sinds 2013 in New York. Gessen is auteur van de boeken The Future is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia (2017 National Book Award) en How to survive Autocracy (beiden vertaald in NL). Hen schrijft voor The New Yorker Magazine. Masha Gessen is uitgenodigd om ons te helpen begrijpen hoe we als Westen ons kunnen weren tegen de autocratische tendensen in onze democratieën.

Achtergrond
In 1981 vluchtte ze uit Rusland naar de Verenigde Staten met haar familie vanwege de marginale positie van Joden in Sovjet-Rusland. Gessen is dan 14 jaar oud. Daar krijgt Gessen de Amerikaanse nationaliteit. Gessen keert zelfstandig terug naar Rusland in 1991, na de val van de muur, in een periode waarin de Sovjet-Unie uit elkaar valt. Daar start Gessen als journalist.

LGBTQ+ activisme en vlucht naar de VS
Als openlijk homoseksueel is Gessen vanaf 1993-1998 betrokken bij de LGBT-rechten organisatie Triangle in Moskou. In de jaren daarna ziet Gessen Rusland geleidelijk afglijden naar een dictatuur. Homoseksualiteit werd steeds meer gezien als een bedreiging voor het land en vanaf 2006 werden homoseksuelen stap voor stap tot tweederangs burger gemaakt. Toen in 2013 Russische politici openlijk spraken over het weghalen van kinderen bij homoseksuele gezinnen, en Gessen als prominent activist zelf als voorbeeld bij naam werd genoemd, twijfelden ze geen moment. Gessen en diens partner vluchtten met hun kinderen, wederom, naar de Verenigde Staten.

Shift Talks - Jouw kompas voor de toekomst

Shift Talks is een meerdaags event van Huis73, georganiseerd in ‘s-Hertogenbosch. Centraal staat altijd een dwarse denker van internationale allure die de wereld de weg wijst in maatschappelijke thema’s van deze tijd, zoals klimaat, democratie, economie en technologie. Samen met schrijvers, denkers, politici en kunstenaars uit heel Nederland pakken we het thema op en maken het concreet in gesprekken en discussies.

Shift Talks vormt zo jaarlijks een kompas voor de grote maatschappelijke thema’s van deze tijd, voor een nieuwsgierig publiek, dat om antwoorden verlegen zit over de richting van de toekomst.

Internationale spreker, denker en schrijver Roman Krznaric was te gast tijdens de eerste editie van Shift Talks in 2021. In de Sint-Jan van ’s-Hertogenbosch gaf hij een lezing over de ideeën in zijn veelvuldig vertaalde boek: “De Goede Voorouder: langetermijndenken voor een kortetermijn wereld”.

Naar Shifttalks.nl