Rondje Brabant Presenteert

Elke 3e woensdag van de maand een interessante spreker over de veranderende samenleving

Rondje Brabant Presenteert

Elke maand nodigt één van de Brabantse Bibliotheken een interessante spreker uit. Een spreker die gespecialiseerd is in een actueel onderwerp dat naadloos aansluit op onze snel veranderende samenleving.

Onze interviewer Theo Verbruggen daagt elke spreker uit de diepte in te gaan en antwoord te geven op een aantal vragen over bijvoorbeeld het milieu, mensen en cultuur. Elke maand op een andere locatie in Brabant, met ruimte voor een kleine groep live publiek en een livestream. Dát is Rondje Brabant Presenteert.

Interviewer: Theo Verbruggen

Sustainable Development Goals

De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen.

Elke spreker van Rondje Brabant Presenteert praat over een relevant, actueel onderwerp en staat in relatie met één of meer van deze doelen. 

18 november: Stine Jensen

de Bibliotheek Midden-Brabant

Omgaan met onzekerheden in tijden van Corona

In deze online lezing gaat Stine Jensen in op de onzekere tijden waarin we nu leven. Kan filosofie ons helpen, raad en wijsheid bieden? Jensen laat zien hoe de filosofie aankijkt tegen crisis en geluk.

Meer informatie en aanmelden

16 december: Teun van de Keuken

de Bibliotheek Eindhoven

Over de (on)eerlijke productieprocessen van ons voedsel

Al jaren is Teun van de Keuken één van de gezichten van Keuringsdienst van Waarde (KRO) dat inzicht probeert te geven in de wondere wereld achter ons voedsel. Daarnaast is hij initiatiefnemer van de slaafvrije chocolade Tony’s Chocolonely.

Meer informatie en aanmelden

20 januari: Antoine Bodar

Huis73 (Den Bosch)

Een scherpe blik op de vraag: moeten wij altijd doorgroeien met onze economie?

Antoine Bodar is Nederlands bekendste priester. Daarnaast is hij ook hoogleraar en schrijver van boeken over cultuur en het christendom en programmamaker bij radio en tv. Een gesprek over onze levensstijl en de drang naar groei.

Meer informatie en aanmelden

17 februari: Maarten van Rossem

de Bibliotheek Veldhoven

Een analyse van de wereld, met onderkoelde humor en historische feitenkennis

Als bekendste historicus van Nederland is Maarten van Rossem op vele terreinen een allesweter. Hoewel … zelf zegt hij “In het algemeen is het zo dat vrijwel iedereen vrijwel altijd ongelijk heeft.”

Meer informatie en aanmelden

17 maart: Eva Rovers

de Bibliotheek Helmond-Peel

Hoe burgerberaden boze burgers veranderen in betrokken burgers

Eva Rovers schrijft hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen en over de urgentie van de klimaatcrisis.

Meer informatie en aanmelden

21 april: Bart Verheggen

de Bibliotheek Dommeldal

Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering

Klimaatwetenschapper Bart Verheggen hoopt duidelijkheid te bieden in de veelheid aan -soms tegenstrijdige- informatie: hoe en waarom verandert het klimaat en hoe weten we dat eigenlijk? Welke risico’s kleven daaraan en hoe kunnen we die beperken?

Meer informatie en aanmelden

Boekentips van de sprekers

Een samenwerking tussen de Brabantse Bibliotheken Breda, De Kempen, Den Bosch, Dommeldal, Eindhoven, Helmond-Peel, Heusden, Midden-Brabant, Veldhoven & Cubiss