Een daktuin met een verhaal – studenten aan het werk voor een groen Huis73
Van kaasjeskruid tot Vincent van Gogh en van appelboom tot dovenetel. Zomaar een greep uit de ideeën van studenten van de opleiding Ad Groene Leefomgeving van de HAS green academy voor de nieuwe daktuin van Huis73. Op 15 april jl. bezochten zij Huis73 in het kader van een opdracht om in een design sprint van één dag een concept te bedenken voor de nieuwe daktuin. Een pittige klus: in een razend tempo moesten de studenten Huis73 goed leren kennen en hun expertise toepassen in de praktijk. Met daarbij in hun achterhoofd dat hun concept ervoor moet zorgen dat de daktuin het verhaal van Huis73 vertelt. De dag leverde een bonte verzameling voorstellen op.
De daktuin
De verbouwing van Huis73 aan de Hinthamerstraat is in volle gang. Naast dat er nieuwe binnenruimtes ontstaan voor publiek, is de meest in het oog springende verandering toch wel de nieuwe binnenplaats en de daktuin. Huis73 vroeg de studenten van de HAS om hulp om hun opgedane kennis over daktuinen en vergroenen van leefomgevingen toe te passen. De opdracht: bedenk een invulling voor de daktuin van Huis73 vanuit een verhaal dat past bij Huis73 en dat bijdraagt aan een natuurinclusieve stad.
Kijken door je oogharen
Huis73 stelde samen met HAS een afwisselend dagprogramma op om de design sprint een effectieve invulling te geven. Nan van Schendel, directeur van Huis73 en architect Mechthild Stuhlmacher vertelden over de organisatie, het ontwerp van het nieuwe pand en de rol die de buitenruimte speelt in het nieuwe gebouw. Vervolgens bezochten de studenten de bouwplaats, zodat ze door hun oogharen konden zien hoe dat er dan straks ook allemaal uit komt te zien. Daarna volgde een mini workshop storytelling, wat de studenten stimuleerden tot een goed en creatief concept te komen.
Een uniek en intensief proces
Aan het einde van de dag stonden de studenten op het podium om hun concept en beplantingsplan toe te lichten aan een jury bestaande uit Nan van Schendel, Mechthild Stuhlmacher en landschapsarchitect Maarten Grasveld. In de presentaties kwamen kennis over Huis73, storytelling en expertise vanuit de opleiding zichtbaar samen. Zo was er een idee om een bloementuin te creëren geïnspireerd op de schilderijen van Van Gogh en opperde een groep om een appelboom te plaatsen, wat een knipoog is naar het Geefhuis, een van de historische functies van het gebouw. Andere voorstellen waren om het logo van Huis73 in sedum te planten en om publiek te betrekken bij de totstandkoming en het onderhoud van de daktuin.
De presentaties vormden een mooie afsluiting van een intensief en uniek proces! Met frisse ideeën voor Huis73 en nieuwe ervaringen voor de studenten.
