Trommeltje leesvoer voor Haarense peuters

Gepubliceerd op: 9 november 2020 11:14

(Voor)lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Samen met Huis73 en Bibliotheek Midden Brabant deelt de gemeente Haaren daarom deze maand een ‘trommeltje leesvoer’ uit bij alle kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouders in de gemeente. Donderdag 5 november ontvingen de eerste peuters een broodtrommeltje. Bij Kinderopvang MiniMAXI in Helvoirt toverden de broodtrommeltjes een lach op de gezichtjes van de peuters.

Boost aan taalontwikkeling

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van baby’s en peuters. Je brengt ze in aanraking met nieuwe woorden en het verhoogt de concentratie, zo blijkt uit onderzoek. Allemaal zaken waar een kind een leven lang plezier van heeft. En natuurlijk is het gezellig, met je kind een boekje ontdekken. Hoe eerder kinderen leren spelen met taal, hoe beter ze dus zijn toegerust voor het latere leven. Daarom geven de gemeente Haaren samen met Huis73 en de Bibliotheek Midden Brabant een ‘boost’ aan taalontwikkeling. Er zijn verschillende activiteiten ontwikkeld om leerkrachten van de basisscholen, pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven en gastouders te enthousiasmeren om extra aandacht te besteden aan taalontwikkeling.

Voorlezende ouders maken het verschil
“Maar ook ouders maken echt het verschil,” legt wethouder Verschuren uit. “Om de (voor)leeshongerook bij hen aan te wakkeren, hebben we dit najaar vouchers uitgereikt aan alle ouders met kinderentot 1,5 jaar. Hiermee kunnen ze bij de Bibliotheek een BoekStart-koffertje vol voorleesinspiratieophalen.”Ook aan ouders met kinderen tussen 1,5 en 4 jaar werd gedacht. “We hebben de Bibliotheek gevraagd om voor deze groep een trommeltje met ‘lekker leesvoer’ te vullen,” vertelt Verschuren. In de broodtrommel zitten de boekjes Jij bent lief! en Rupsje Nooitgenoeg. Ook vinden ouders in het trommeltje een flyer met korte, praktische voorleestips.

Tot 18 jaar gratis lid van de Bibliotheek
Ouders die op zoek zijn naar voorleestips of een nieuwe boekenvoorraad, zijn van harte welkom in de Bibliotheek in Boxtel, Oisterwijk, Udenhout of Vught. Hier vind je niet alleen de mooiste prentenboekenen eenvoudige verhalen, maar ook leuke liedjesboeken en gezellige voorleesactiviteiten. Het lidmaatschap tot 18 jaar is gratis