November: Nederland Leest

Gepubliceerd op: 28 oktober 2020 14:54

NOVEMBER = NEDERLAND LEEST. De grootste leesclub van Nederland gaat weer van start.


Een boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. Dat is het idee achter Nederland Leest. In november leest heel Nederland daarom één boek, dat je cadeau krijgt van de bibliotheek. Dit jaar is dat 'Het zwijgen van Maria Zachea' van Judith Koelemeijer. Leden en niet-leden kunnen vanaf zondag 1 november gratis de speciale uitgave ophalen bij onze bibliotheekvestigingen (op = op). 

Over 'Het zwijgen van Maria Zachea'
In 'Het zwijgen van Maria Zachea' wordt op fascinerende wijze een twintigste-eeuwse familiegeschiedenis ontvouwd. Het is een aangrijpend, herkenbaar boek over spreken, zwijgen, herinneren en beleven. Het boek sluit daarmee naadloos aan bij het thema voor 2020 Kleine geschiedenis, grote verhalen.

De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen. Wat weten die kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.

Judith Koelemeijer (1967) debuteerde in 2001 met Het zwijgen van Maria Zachea, waarmee zij de NS Publieksprijs won en waarvan meer dan 300.000 exemplaren werden verkocht. Ook haar volgende boeken, 'Anna Boom' en het autobiografische 'Hemelvaart', werden bestsellers. Sinds een aantal jaren werkt zij aan de biografie van Etty Hillesum. 

Meer over Nederland Leest en boekentips

Ontdek je eigen geschiedenis met Delpher
Aan de hand van dit thema krijg je als lezer de mogelijkheid om in jouw eigen geschiedenis te duiken; de geschiedenis van jouw eigen familie of van de stad waarin je woont. Die geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden.

Met behulp van Delpher kan je zoeken in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina's die Delpher gratis en vrij toegankelijk beschikbaar stelt.  

Naar Delpher