Aftrap De Weddenschap in Vught

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020 16:29

Het contract_vlnr IJsbrand van Maurik (maurick college), Marita Swinkels (maurick college), Henriette van Lamoen (bieb), Elske Helmich (bieb) en Nick van Moll (maurick college)

“Tijdverspilling”, “Fijn voor het slapen gaan” of “the hell”. Het is een greep uit de antwoorden die VMBO-T leerlingen van Het Maurick College gaven op de vraag wat zij van lezen vinden. Vandaag was daar de aftrap van De Weddenschap, een leesbevorderingscampagne voor het (V)MBO van Stichting Lezen. Met ambassadeurs en leescoaches Dio, Jeangu Macrooy en Famke Louise voorop gaan 4 VMBO-T klassen de uitdaging aan om in 6 maanden tijd 3 boeken te lezen. Stichting Lezen, het Maurick College en Bibliotheek Vught slaan de handen ineen om Vughtse jongeren (weer) aan het lezen te krijgen.

De Weddenschap

De Weddenschap is een landelijk initiatief van Stichting Lezen, waarbij VMBO-leerlingen worden uitgedaagd om in 6 maanden tijd drie boeken te lezen. Bekende Nederlanders Dio, Jeangu Macrooy en Famke Louise gaan ook de uitdaging aan en coachen de leerlingen door de periode heen met leestips. Op 30 april 2021 wordt De Weddenschap afgesloten.

Frietkar
De Weddenschap in Vught is een samenwerking van Stichting Lezen, het Maurick College en Bibliotheek Vught. Om de drempel voor jongeren om de bibliotheek binnen te stappen te verlagen, zou de aftrap plaatsvinden in DePetrus. Rapper Dio zou daar ook het officiële startsein geven. Door corona is dat moment naar Het Maurick College verplaatst. Alle leerlingen hebben het contract van De Weddenschap getekend en gaan de leesuitdaging aan. Leerlingen die nog geen lid waren van de bibliotheek, zijn dat nu geworden. Zo hebben ze een ruime keuze in wat ze willen lezen. En voor die éxtra stok achter de deur stellen Bibliotheek Vught en het Maurick College een frietkar beschikbaar voor de klas die als eerste alle boeken uit heeft.