(IM)POSSIBLE BODIES

Gepubliceerd op: 5 oktober 2020 10:30

Van 23 oktober – 1 november toont het festival (IM)POSSIBLE BODIES een interactieve tentoonstelling over cyborgs, data en kunstmatige intelligentie. Bekijk digitale kunstwerken in een gratis multidimensionale virtuele tentoonstellingservaring. En bezoek de fysieke expositie op verschillende locaties in ’s-Hertogenbosch, met augmented reality (AR) werken, interactieve virtual reality (VR)-installaties en bewegende sculpturen.

(IM)POSSIBLE BODIES vindt plaats in het kader van Den Bosch Data Week (DBDW) van
23 oktober tot 1 november 2020. 

(IM)POSSIBLE BODIES stelt de vraag: Wat voor soort cyborgs willen we worden? Want cyborgs zijn we allang! Door protheses en implantaten, slimme gehoorapparaten, smartphone en -watch en digitale twins zijn we allang cyborgs en allemaal onderdeel van de nieuwe werkelijkheid die technologie ons brengt. Maar wat betekent dat voor onze toekomst? Duik in deze multidimensionale omgeving en ontdek wat het betekent om cyborg (en om mens) te zijn. 

In ’s-Hertogenbosch zijn kunstwerken te vinden op verschillende locaties: Centrum (AR City Tour), Willem Twee, Werkwarenhuis/Social Label, Kaaihallen, Huis73, SPARK Makers Zone.

Het volledige programma vind je hier

TE ZIEN BIJ HUIS73 van 23 oktober - 1 november 2020:

Agi Haines. The Anatomy Lesson (Nederland, 2020)
Mixed Media Installatie en Augmented Reality

Locatie: Fysieke installatie in Huis73 en Augmented Reality app (AR city tour)

The Anatomy Lesson presenteert toekomstige dissectietafels in een imaginaire anatomieles. Net als de huidige procedures zijn ontwikkeld door te werken met kadavers of gemodelleerd materiaal, toont deze interactieve installatie hoe operaties in de niet al te verre toekomst gebruik maken van nieuwe verbeteringstechnologieën. Met de vooruitgang in bio-medische en gezondheidszorg technologieën wordt het lichaam steeds meer beschouwd als een plaats van verandering. Tegelijk wordt het opwindende vooruitzicht van lichamelijke vooruitgang en verbetering maar zelden weergegeven vanuit het oogpunt van de professionele beoefenaar die de technologie zal moeten implementeren of onderhouden. 

In een quasi-simulatie van toekomstige geneeskunde -compleet met digital twins- nodigt de AR-versie van deze installatie het publiek uit om futuristisch gemodificeerde lichaamsdelen te onderzoeken. Bezoekers kunnen zich voorbereiden op procedures zoals het verwijderen van een cyste die zich heeft ontwikkeld op een bionisch oog implantaat, of het reinigen van een nanodeeltjes filter uit de luchtpijp.

Over de kunstenaar

Ningli Zhu (China/Nederland, 2020)
Augmented Reality ervaring met film en gezichtsfilter interacties, Nederlandse Première

Locatie: In Huis73, virtuele omgeving en Augmented Reality app (AR city tour)

Een meeslepend kunstwerk dat een fictief video-essay in een AR-ervaring scenario bevat, compleet met face filters interacties op het Instagram-platform. Door met affectieve verhalen te communiceren over persoonlijke sociale angst, toont het werk de intieme connectie tussen emotionele herkenningstechnologie en gebruikers. Het werk laat zien hoe het algoritme systeem een soort metgezel wordt in het digitale leven. Het reflecteert op onze gemengde identiteit van de hedendaagse cyborg in relaties tussen het “zelf” en “anderen”, (anders-zijn) “mens” en “machine”, “innerlijke ruimte” en “buitenruimte”.

Over de kunstenaar

Marsha Wichers. Project Face Design (Nederland, 2019)
Augmented Reality installatie

Locaties: Huis73 en virtuele omgeving en Augmented Reality app (onderdeel AR city tour)

Project Face Design is een ontwerpend onderzoek van Marsha Wichers naar het effect van gezichtsverbetering op de menselijke conditie. Naast haar werk als cosmetisch arts heeft Marsha ook een opleiding in beeldende kunst en vormgeving. Ze combineert haar kennis van medisch technische mogelijkheden met een ‘out of the box’ ontwerpbenadering: het gebruik van haar eigen gezicht als uitgangspunt voor het visualiseren van verschillende ontwerpmogelijkheden en de onverwachte resultaten van deze proeven.

Zo laat zij in een videowerk zien wat het effect van een full face Botox behandeling is op de non-verbale communicatie door gebruik te maken van Artificial Intelligence die emoties kan lezen. Ze gebruikt 3D simulaties om de grenzen op te zoeken van het natuurlijke versus het onnatuurlijke in het menselijk uiterlijk na cosmetische ingrepen. Met haar onderzoek wil ze de discussie op gang brengen hoe ver we als mensen moeten gaan met het aanpassen van onze lichamen. Willen we cyborgs worden? Of moeten we onze imperfecties misschien wat meer accepteren en waarderen?

Over de kunstenaar

 

27 oktober bij RUW: (IM)POSSIBLE BRAINS
Locatie: Huis73, Hinthamerstraat 72

Zelfverbetering met behulp van tools en technologie heeft de mens steeds naar een hoger plan getild. Nu wetenschappers ook ons brein steeds meer doorgronden, is het mogelijk ook deze van nieuwe, ‘verbeterende’ snufjes te voorzien. Waar vroeger dementie nog normaal was en ADHD niet bestond, kunnen deze afwijkingen nu worden behandeld met medicatie en breinstimulatie. Een implantaat voor epilepsie? Ja hoor, de ontwikkelingen gaan razend snel. Maar met elke technologische verandering, veranderen wij mee.

Actuele vraagstukken en onheilspellende toekomstscenario’s maken dat de grenzen tussen ‘gezond’ en ‘ziek’ gaan verschuiven. Want iemand die niet meekan in de huidige kennismaatschappij zal er veel baat bij hebben te worden geüpgrade naar een maatschappelijk wenselijk niveau. En ook techmagnaten als Elon Musk hebben zich toegelegd op de neuro-technologie. Zo werkt hij met Neurolink aan een hersenchip om de dreiging van kunstmatige intelligentie de baas te blijven.
Maar weten we eigenlijk genoeg van ons brein om in te schatten wat verbetering inhoudt? Wat bedoelen we eigenlijk met verbetering? Wie kan zich het privilege van breinverbetering veroorloven? En wat voor effect heeft deze klasse op de rest van de maatschappij?

Met kunstenaars en wetenschappers gaan we in gesprek. Over waar de neurowetenschap staat, mogelijke toekomstscenario’s en ethische dilemma’s.

GASTEN:

  • Nick Ramsey: hoogleraar neurochirurgie aan het UMC in Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op geïmplanteerde elektroden in het brein, dat ervoor zorgt dat verlamde patiënten apparaten kunnen besturen door middel van breinactiviteit.
  • Antye Guenther: beeldend kunstenaar en onderzoeker. Vanuit haar geneeskundige, fotografische en militaire achtergrond onderzoekt ze middels haar kunst thema's als (niet-)biologische intelligentie en supercomputing, wetenschappelijke representaties van cognitieve processen en mind control, lichaamsperceptie in techno-kapitalistische samenlevingen en science fiction.
  • Jennifer Kanary: kunstenaar, onderzoeker en oprichter van roomforthoughts. Ze vraagt zich af of we een afwijkend brein met de opkomst van AI in de toekomst juist effectief kunnen inzetten voor nieuwe inzichten en realiteiten.

Vrije Toegang! Maximaal 30 zitplaatsen beschikbaar, we houden afstand.

Meer informatie bij RUW